KRONOBERG

Datorsystem hotar patientsäkerhet

Patienter som hamnar på lasaretten i Kronoberg och som äter mediciner sedan innan, löper stor risk att bli felmedicinerade och skadas. Det menar Socialstyrelsen.

Anledningen är att det datoriserade journalsystemet Cambio Cosmic som lasaretten har inte ger en fullständig bild av vilka mediciner patienten äter.

Detta drabbade bland andra en 91-årig kvinna som dog förra året på lasarettet i Växjö.

Den 91-åriga kvinnan hamnade på lasarettet med ett rejält svullet ben, hon bedömdes ha fått en blodpropp och man satte in blodförtunnade medel.

Efter många turer och flera misstag avled kvinnan på lasarettet efter en stor blödning och organsvikt.

Ett av misstagen var att man från lasarettets sida inte hade koll på att kvinnan redan åt blodförtunnade medel - och hon fick lite slarvigt uttryckt därför dubbel dos blodförtunnade medicin.

Landstinget Kronoberg har nämligen ett journalsystem Cambio Cosmic där bland annat mediciner journalförs. Apoteken har i sin tur ett annat system - en läkemedelslista som skrivs ut till personer på äldreboenden till exempel.

Men eftersom apotekets lista inte automatiskt kopplas till landstingets medicinlista i journalerna och tvärtom, är risken stor för felmedicinering, och enligt Socialstyrelsen hotar det här patientsäkerheten.

- Eftersom systemen är uppbyggda så här, måste man förlita sig på att den enskilda doktorn som ordinerar läkemedel ska komma ihåg att det finns två olika system och se till att de uppdateras, så risken finns där hela tiden, säger Eva Hansson byrådirektör på socialstyrelsen i Malmö.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista