Alvesta

Kultur ger äldre energi i Alvesta

I Alvesta kommun ska alla vårdtagare i äldreomsorgen regelbundet erbjudas kulturella aktiviteter. Nu har det kulturpolitiska programmet kommit igång ordentligt.

2006 antog politikerna i Alvesta kommun ett nytt kulturpolitiskt handlingsprogram. Det innebär att alla som har stöd av kommunens omsorgsverksamhet ska erbjudas olika kulturaktiviteter, som teater, sång eller konst. 

På Furulidens äldreboende i Moheda bjuds det ofta på teater och sång.

-Jag har varit med själv i kören och sjungit, så jag tycker att det är jätteroligt.

-Det är uppmuntrande för oss äldre att få höra lite trevlig musik och sång, säger Karin Johansson och Birgit Engstrand. De stampar takten när kören Tonåringarna sjunger ackompanjerade av dragspel och munspel. Dagverksamheten på Furuliden i Moheda bjuder på sångframträdanden, ofta flera gånger i veckan.

Christina Rydén dukar fram kaffet medan kören är inne på sin sista låt. Hon säger att det märks tydligt på de boende när de får ta del av meningsfulla aktiviteter.

-Det ger så mycket glädje, och glädje ger ju energi, säger Christina Rydén på Furulidens äldreboende.


Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".