Kronoberg

Läkare kritiska till journalsystem

Ansvariga läkare har påpekat bristerna i landstinget Kronobergs journalsystem under fyra års tid. Men trots att problemen kan äventyra patienternas hälsa har journalprogrammet inte förbättrats.

- Det är ett onödigt hot. Hade vi fått till det som vi vill ha det så hade vi kunnat eliminera patienthotet, säger Per-Henrik Nilsson, verkshetschef på medicinkliniken på Växjö lasarett.

Det är landstingets journalsystem Cambio Cosmic som är problemet. Datorprogrammet samkörs inte automatiskt med det system som, parallellt, används av den kommunala hemsjukvården.

I och med det kan inte landstinget, på ett enkelt sätt, se vilka mediciner som ordinerats av kommunen och därmed finns en uppenbar risk för felmedicinering.

I dagsläget tvingas Per-Henrik Nilsson och hans kollegor jämföra listorna för hand så att inte patienten får fel medicin. Ett arbetssätt som, förutom att det är osäkert för patienten, ockå är rent slöseri med tid, enligt verksamhetschefen Nilsson.

- Vi får printa ut dem på papper och sedan bocka av en och en, vilket tar tid som vi kunde använda till annat, säger Nilsson.

Socialstyrelsen kritisk

Socialstyrelsen är också mycket kritisk till bristerna i journalsystemet. I samband med att en 91-årig kvinna dog, bland annat på grund av felmedicinering, påpekade myndigheten återigen faran med hur hanteringen fungerar idag.

Verksamhetschefen Per-Henrik Nilsson har alltså uppmärksammat problemet under fyra års tid. Därför tycker han att det är bra att Socialstyrelsen säger ifrån.

Och själv kommer han fortsätta att ligga på för en lösning.

- Jag får ödmjukt lugna mig, men nu börjar mitt tålamod ta slut, säger Per-Henrik Nilsson.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".