Älmhult

Man häktad för sabotage i Älmhult

På torsdagseftermiddagen häktades en 20-årig man från Älmhult, misstänkt för mordbrand, och för sabotage mot en telemast tidigare i år.

Det var i slutet av april i år som någon eller några personer utförde sabotage mot bland annat en telemast i Älmhult. 

En organisation som kallar sig Jordens befrielsefront sade sig ligga bakom sabotaget. Organisationen är ett löst sammansatt nätverk, som är spritt över hela världen. Vem som helst kan agera i organisationens namn.

I juli var det dags igen. En villa som ligger i ett nybyggt villaområde brann upp. Jordens befrielsefront att man låg bakom även den händelsen. I en kommuniké som publicerades på nätet skrev gruppen att man eldat upp villan i protest mot den ökade urbaniseringen i Älmhult.

20-åringen kommer från Älmhult men är folkbokförd på en ort utanför länet. Han häktades som skäligen misstänkt för mordbranden och sabotaget, alltså den lägre misstankegraden. När det gäller förberedelse till sabotage, häktades han på sannolika skäl.

Advokat Sten-Åke Larsson har förordnats till tjugoåringens offentlige försvarare. Han vill inte kommentera ärendet, mer än att 20-åringen förnekar att han begått något brott.

Sabotage kan ge upp till fyra års fängelse.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista