Växjö

Succé för läxläsningsfik i Växjö

Organiserad läxhjälp på fritidsgården har blivit en succé på Fagrabäckskolan i Växjö. Sedan förra terminen får de elever som vill hjälp med läxorna.

Magnus Dahl är en av två fritidsledare som håller i så kallad läxfika.
- Jag tror att det gör mycket att det är vi fritidsledare som håller i det. Vi är oberoende vuxna och vi ställer inte samma krav som lärarna. Vi sätter inga betyg och värderar inte kunskaperna på samma vis.

Det var efter en idé från fritidsledarna och rektorn som man prövade på så kallad läxfika på tisdagarna förra terminen. Magnus Dahl berättar att det är eleverna själva som formar upplägget.

- Om man till exempel haft SO om religion så kanske det har dykt upp någon fråga som de vill diskutera vidare. Då har vi pratat om det istället och jag tror att det ger lika mycket som att råplugga. Andra gånger har det varit mer förhör inför prov eller att plugga glosor. Så det är olika från gång till gång.

En av eleverna som brukar gå på läxläsningen är Moa Juteström. Hon förklarar varför hon tycker läxläsningen är bra.
- Om man inte går hem efter skolan så kan man stanna kvar och göra läxorna på fritidsgården i stället. Det är trevligt för de hjälper mig och man pratar och diskuterar.

Moa Juteström tror att många elever hade struntat i läxorna om möjligheten till läxfika inte funnits.
Caroline Hedenberg är biträdande rektor på Fagrabäckskolan. Hon säger att även elevernas föräldrar uppskattar läxläsningen.

Men går det att ta läxläsningen vidare på något sätt. Ja, det är tidsutrymmet som avgör säger fritidsledaren Magnus Dahl.

- Vi skulle vilja göra så mycket men på eftermiddagstiden är vi rätt fullbokade. Men det är ingen tvekan om att det behövs.

Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista