Flera i Ljungby lurade av försäljare

En 61-årig man i Dalsland åtalas för att ha lurat åtta personer på olika platser inom Ljungby kommun att betala sammanlagt 43 000 kronor för flygfoton som aldrig levererades.
- Det är andra personer i byn som fått så fina fotografier. Det ville jag också ha, säger en av dem som betalat mannen i förskott. Mannen har sagt sig företräda ett flygfotoföretag och fått de drabbade personerna att betala mellan 1000 och upp till närmare 10 000 kronor i förskott för att få de utlovade fotografierna. En närmare granskning visar att företaget gick i konkurs redan 1997 och att 61-åringen tidigare polisanmälts för liknande brott. Men då har åklagaren valt att lägga ner förundersökningen på grund av att mannen förklarat att det var sjukdom som gjort att han inte levererat de utlovade bilderna. Även den här gången säger sig mannen ha drabbats av sjukdom. Men åklagare Johnny Philipsson gör en annan bedömning än sin kollega. - Efter de tidigare polisanmälningarna och den nedlagda förundersökningen fortsatte han ju på samma sätt, säger han till Sveriges Radio kronoberg. De misstänkta bedrägerierna, som åtalet omfattar, genomfördes 2001 och 2002. 61-åringen själv säger att han har sjukintyg som visar att han inte kan delta i någon rättegång under lång tid fram över.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".