Kronoberg

Många unga politiker lämnar sitt uppdrag

Mer än var tionde kommunpolitiker i länet har lämnat sitt politiska uppdrag sedan valet. Det visar siffror från valmyndigheten. Störst är avhoppen i Alvesta och Växjö kommuner där nästan var sjunde politiker har stigit av

Störst är avhoppen bland de yngsta politikerna, cirka hälften dem som är under 21 år har lämnat sitt uppdrag.

En rundringning som Sveriges Radio Kronoberg har gjort bland de politiker som hoppat av visar att de vanligaste skälen till avhopp är att man helt enkelt inte har tid att engagera sig. Och kanske är det så att de politiska partierna är för dåliga på att informera om vad det innebär att ha ett politiskt förtroendeuppdrag.

- Det kan man nog vara till viss del. Att man inte är tillräckligt tydlig med att det tar en del tid och att det kräver en del engagemang, säger Olof Björkmarker, ombudsman för Socialdemokraterna i Kronoberg.

Samtidigt som många politiker hoppar av så tappar också partierna medlemmar och det kan bli svårt för partierna att hitta människor som är beredda att engagera sig, men trots att så många väljer att stiga av så tycker inte Olof Björkmarker att det bara är negativt.

- Nej, jag kan också tycka att det är positivt att man faktiskt byter ut folk, ibland är det en tendens att man sitter alldeles för länge. Du kan bli medlem 2008 och komma in i kommunpolitiken redan under 2008 eller kanske 2009, du behöver inte vänta till efter nästa val, säger Olof Björkmarker.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista