Två Tingrydsspelare fällda för skattebrott

Två spelare i ishockeyklubben Tingsryds AIF fälldes idag för skattebrott. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Larry Pilut och Anders Åkesson är de två första spelare som fällts efter den skatterazzia för drygt ett år sedan, som avslöjade svarta spelarlöner i stor omfattning och i miljonklassen.
Åklagaren Dan Sjåstad beslutade om strafföreläggande för de två spelarna. Det blir ingen rättegång, främst för att de har erkänt. Larry Pilut får böter på drygt 5.000 kronor. - Jag har inte hört något från min advokat, men det är bara att betala. - Skattekravet på 62.000 har jag redan betalat in, säger Larry Pilut till Sveriges Radio Kronoberg. Anders Åkesson får nästan 10.000 i böter och 88.000 i skatt. Anders Åkesson påpekar i förhören att det varit svårt att ta sig ur TAIF:s system med svarta löner. Att offentligeheten kring skattehärvan i Tingsryds AIF varit stor bidrar till att Larry Pilut och Anders Åkesson inte dras inför domstol, påpekar ekoåklagare Dan Sjåstad. Ytterligare två spelare, Mattais Elm och Fredrik Lindmark, står på åklagarens lista. I deras fall är det vissa oklarheter om de accepterar och erkänner fullt ut, gör dom inte det blir det rättegång. Fler spelare är inte aktuella för rättsliga påföljder, det krävs tre år av misstänkt brottslighet för att det ska anses vara systematiskt. Tidigare har tre ledare inom TAIF blivit dömda till fängelse, domar som överklagade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".