Växjö

Många skolbussar saknar bälten

I Växjö kommun saknar nästan var femte skolskjuts säkerhetsbälten. Kommunen kom fram till att det skulle bli för dyrt att låta alla skolskjutsar ha bälten, när frågan diskuterades för fyra år sedan.

Anna Södersten, som bor i Norra Åreda, har en sjuårig son som går på Sandsbro skola. Hon är bekymrad över att hennes son åker nästan tre mil fram och tillbaka till skolan varje dag, i bussar utan säkerhetsbälten.

-Självklart blir man orolig för att det ska hända något. Givetvis litar vi på busschaufförerna, men det kan ju hända saker som de inte kan råda över. Om ett rådjur springer upp på vägen och han måste gira. Vad händer med våra barn då när de inte har bälte, säger Anna Södersten.

I Växjö kommun är det Länstrafiken som på uppdrag av kommunen sköter skolskjutsarna. Idag finns det 70 fordon som kör skolbarnen till och från skolan. Ungefär var femte av dem saknar säkerhetsbälten.

Redan 2004 sa Länstrafiken att alla deras bussar skulle utrustas med bälten, men efter regeländringar från Vägverket gick det enligt uppgift från Länstrafiken inte att genomföra.

Det här är något som upprör många föräldrar, som varje dag tvingas sätta barnen på en buss där de inte har möjlighet att spänna fast sig.

-I vanliga fall säger man ju åt sina barn att de ska ha bilbälten på sig när de åker bil. Och när man åker vanliga bussar så finns det ofta bälten i dem, så det är väldigt konstigt att det inte finns det i skolbussarna också, säger Anna Södersten.

Socialdemokraten Ola Gustavsson i kommunens skol- och barnomsorgsnämnd, säger att faktum är att det helt enkelt blev för dyrt för kommunen att låta Länstrafiken använda bussar med säkerhetsbälten i till skolbarnen. Man hade behövt köpa in nya bussar, eftersom det inte fanns tillräckligt många sådana bussar i Länstrafikens garage.

Men föräldern Anna Södersten tycker inte att det är en acceptabel ursäkt till att hennes barn ska åka utan bälte.

-Jag tycker att våra barn verkligen borde prioriteras. Vi vill ha våra barn hela, säger Anna Södersten i Norra Åreda.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista