Kronoberg

Rödlistad matfisk i länets butiker

Flera butiker i länet säljer fisk som hotas av utfiskning. I butiker i Växjö och Alvesta säljs bland annat rödspätta och torsk, som är rödlistad av Världsnaturfonden, WWF.

Samtliga butiker som Sveriges Radio Kronoberg besökt, hade en eller flera rödlistade fiskarter i sitt sortiment. Rödlistningen signalerar att man inte bör köpa fisken, eftersom arten antingen är hotad, eller för att själva fisket eller odlingen är förknippad med stora miljöproblem. 

-Torsk har man ju försökt undvika att köpa, det säger konsumenten Ulrika Karlsson från Alvesta, som tillägger att hon försöker att undvika den rödlistade fisken.

Den vanligaste rödlistade fisken i de kronobergska butikerna är torsken, en lurig fisk där paketet ofta är märkt med att den är fiskad i Nordostatlanten, ett gigantiskt område som omfattar alltifrån Barents hav, där det är ok att fiska torsk, men också Nordsjön, där torsken är hotad.

I ICA-handlaren Håkan Siborgs butik i Växjö finns både torsk och rödspätta som finns på WWF:s rödlista.

-Det är väl så att vi får förlita oss på att våra inköpare och vår kvalitetsorganisation har så pass bra koll på det att de kan göra de bedömningarna, säger Håkan Siborg.

Han kommer att fortsätta att sälja den rödlistade fisken, men han säger att det snart kommer rödspätta som är fångad på ett ekologiskt hållbart sätt. Han säger också att han hoppas att producenterna ska märka upp fisken bättre, så att konsumenten lättare kan göra sin val. Att fiskens ursprung diskuteras tycker han är bra.

-Dels så har konsumenterna blivit mycket mer intresserade, och dels så blir ju vi handlare mer intresserade också. Det sätter ju tryck bakåt i ledet också, så att jag tror nog att det kommer att bli något riktigt positivt av det här till slut, säger ICA-handlaren Håkan Siborg i Växjö.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista