Vänster- och högerextrema grupper i bråk i Växjö

Ett 30-tal vänsteraktivister och runt 10 nynazister var mycket nära att drabba samman i Linnéparken i Växjö på onsdagskvällen.
Till skillnad från lördagens Reclaim the streets-manifestation, var polisen den här gången inte förberedd på att grupperna skulle samlas i Linnéparken, utan fick ett tips först vid 18-tiden på kvällen. Dessutom lockades ett 60-tal andra ungdomar till parken av folksamlingen. Polisens insatsledare Karl-Gustav Kungberg säger till Sveriges Radio Kronoberg att extremisterna hade planerat att göra upp efter lördagens Reclaim The Streets-manifestation. -Det var oerhört nära att de drabbade samman. Det var precis på gränsen att vi lyckades stävja det, vi hade turen på vår sida, säger Karl-Gustav Kungberg. Polisen tvingades kalla in förstärkning från grannlänen, och sammanlagt fick ett 40-tal poliser jobba med att skingra grupperna. En kvinna i 18-årsåldern greps för förberedelse till grov misshandel, sen hon beväpnat sig med en avslagen flaska, och ytterligare 14 personer omhändertogs. Samtliga har nu släppts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".