Politiker besvarar kritik om bälteslösa skolbussar

Samtidigt som de vuxna i Växjö kommun åker i bussar som är utrustade med säkerhetsbälten, tvingas skolbarnen åka med bussar som saknar bälten. Som vi rapporterat tidigare under måndagen så är det var femte skolskjuts som saknar säkerhetsbälten.

Socilademokraten Ola Gustafsson från Skol och barnomsorgsnämnden säger att det inte var praktiskt möjligt att kräva det av länstrafiken.

- Skulle vi ha ställt kravet på bälten i alla skolskjutsar så skulle det ha resulterat i att bussbolagen skulle behöva byta ut stora delar av sin vagnpark. Och det hade handlat om så mycket pengar så att det inte hade funnits någon möjlighet till det. Så då blev det så att flera av de bussar som vi nyttjar inte har bälten på alla platser, säger Ola Gustafsson.

Det var 2004 som upphandlingen av skolskjutsarna gjordes. Skol- och barnomsorgsnämndens vilja var då att alla bussar skulle vara utrustade med bälten. Men eftersom det inte fanns tillräckligt många sådana bussar i Länstrafikens garage, så godkände man att flera barn skulle åka bälteslösa till skolan varje dag.

Länstrafiken har en stor mängd nya bussar som är utrustade med säkerhetsbälten. Men att placera om fordonen och köra barn i de mer säkra bussarna, det kan man inte göra säger Clas Karlsson på Länstrafiken.

- Nej, de här fordonen är upphandlade av skolan i den så kallade abonnerade skolskjutstrafiken. De är upphandlade med den kvalitetsnivå som skolan har begärt och den prislappen som man har varit beredd att betala, säger Clas Karlsson på Länstrafiken.

Faktum är att skolbussarna inte kör lika många turer varje dag, som flera av de andra bussarna hos Länstrafiken. Och det innebär att en skolbuss ofta inte har samma kvalitet som flera andra bussar som rullar på vägarna. Det säger Clas Karlsson på Länstrafiken.

- Varje fordon sätts in i den trafiken där den gör bäst nytta så att säga.

Bäst nytta gör bussarna alltså inte som skolskjutsar eftersom de kör relativt få rundor varje dag, uppger länstrafiken.

I tidigare sändningar idag hörde vi mamman Anna Södersten som var både upprörd och orolig över det här. Men det ska bli bättre i framtiden, säger Ola Gustafsson på Skol- och barnomsorgsnämnden.

- Jag har full förståelse för de föräldrar som är bekymrade och min förhoppning och mitt mål är att barnen i framtiden ska köras bussar som har bälten.

Tilläggas kan också att Länstrafiken lovar att alla bussar ska vara utrustade med bälten innan våren är här.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista