Kö för att vaccinera mot influensan

På måndagen drog årets vaccinationskampanj igång. Hösten har kommit och risken för att drabbas av den årliga influensan kommer tillbaka. Därför får nu alla kronobergare över 65 år kostnadsfritt vaccinera sig mot influensan.

På vårdcentralen centrum i växjö ringlar sig en lång kö pensionärer som alla kommit för att vaccinera sig. En av dem är Kerstin Svensson från Växjö.

- Jag har varit här tidigare för att vaccinera mig. Jag tycker att det är jättebra att det anordnas sådana här vaccinationskampanjer, särskilt för oss äldre, säger Kerstin Svensson.

Över sextio personer har samlats i och utanför vänthallen på vårdscentralen centrum i växjö. Rullatorer fyller upp entrégången och i vänthallen står folk utefter väggarna beredda att stiga in i undersökningsrummet så fort deras nummer ropas upp.

Birgitta Sagemo som är distriktsläkare tycker att det är väldigt viktigt att folk kommer till de här vaccinationstillfällena. För alla över 65 år är vaccinationssprutan gratis och för den här gruppen är det särskilt viktigt säger Birgitta Sagemo.

- Ju äldre man blir, ju större risk är det att man får någon komplikation om man får influensan, så att man blir svårt sjuk. Vaccinationen ger ett bra skydd mot infektioner som kan dyka upp i samband med influensan.

Att erbjuda alla över 65 gratis vaccination har pågått under flera år i Kronobergs län och de som vill bli vaccinerade kan komma till vårdcentralerna runt om i länet.

Ser man bakåt i tiden så har Influensan varit mild ett par år nu och det är därför extra viktigt att vaccinera sig iår, säger distriktsläkaren Birgitta Sagemo.

- Man tror att det virus som är i omlopp i år är lite mer agressivt och att man därför kan bli sjukaren än vanligt.

I entrén står Karin Edgren och organiserar kön med över sextio personer in till sköterskorna.

- Jag tycker att folk är rätt så lugna. De vet att det är mycket folk första dagen. Jag försöker säga att de gärna får komma en annan dag om de kan det, sgäer Karin Edgren.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista