Markaryds kommun

Varannan restaurang har dålig hygien

Mer än hälften av restaurangerna i Markaryds kommun använder smutsig utrustning.

Det visar en hygienkontroll som kommunen gjort.

-Jag tycker det är dåligt, skärbrädorna är dåliga, knivarna är dåligt diskade, tallriken som maten läggs upp på är dålig, grytan som man lagar maten i är dåligt. Det är ingen bra hygien i ett kök, säger Annastina Nilsson, livsmedelsinspektör på Markaryd kommun.

52 procent av restaurangerna blev alltså underkända i Hygienprojektet som gjordes på 25 restauranger i Markaryds kommun. Noggranna provtagningar gjordes då på den utrustning som har direktkontakt med livsmedel såsom knivar och skärbrädor.

Bara sex restauranger klarade alla testerna och hygienen på nio av anläggningarna beskrivs av Anna Stina Nilsson som mycket dålig.

- När man gör sådana här projekt och ser att det är såpass dåligt så blir man inte förvånad över att det finns en massa sjukdomar förknippade med det här.

Restaurangägarna har nu fått reda på resultaten och livsmedelsinspektören har besökt de restauranger som klarat sig allra sämst. Alla anläggningar måste nu själva göra prover på sin utrustning ett flertal gånger per år och skicka in för analys och det kommer sen att kontrolleras i de vanliga besöken som livsmedelsinspektören gör.

Restaurang & Pizzeria Strömsnäs i Strömsnäsbruk var en av de restauranger som klarade sig allra sämst i hygienkontrollen.

- Det förvånade mig verkligen att vi fick så dåligt resultat, men det berodde på att diskmaskinen inte fungerade som den skulle, säger Sanel Skrobo, ägare till Restaurang & Pizzeria Strömsnäs.

Men nu har diskmaskinen lagats och Sanel Skrobo säger att han bara är glad över att en sådan här noggrann kontroll gjorts och att han nu lärt sig hur han själv kan kontrollera att hygienen är bra.

- Hade de inte kommit hit så hade jag trott att allt var okej och som det ska vara. Men sedan kom de hit och påpekade vissa saker som vi fixade. Jag vill ju att alla ska gå friska härifrån, säger Sanel Skrobo.

Karolina Lek

karolina.lek@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".