Självläkning hjälper missbrukare

De allra flesta som blir fria från ett missbruk, klarar av det på egen hand. Utan att få någon form av professionell hjälp.

80 procent av de som säger sig haft ett alkoholmissbruk och tagit sig ur det har gjort det genom så kallad självläkning.

-Det är absolut en majoritet av de som haft ett alkoholmissbruk har tagit sig ur det på egen hand, säger professor Jan Blomkvist vid Stockholms universitets Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drog forskning som har forskat i ämnet självläkning.

Men han säger att det även är många som tar sig ur ett narkotikamissbruk på egen hand. Vilket också framkommit i hans studie. Men för att klara av att komma ur beroendet krävs det ändå att man får stöd av människor i ens omgivning och att man bryter kontakten med de som man upprätthållit beroendet tillsammans med.

Precis så var det för en kvinna från Tingsryd som Sveriges Radio Kronoberg har pratat med. Hon bestämde sig en dag för att sluta och lämnade därmed också sin man.

Men det som forskare Jan Blomqvist kommit fram till, håller långt ifrån alla med om. Överläkare Lars Henell på beroendeenheten på Landstinget Kronoberg säger att man måste vara en viss typ av människa för att klara av att sluta på egen hand.

- Jag hoppas att man kan hjälpa alla att sluta, men att alla skulle kunna hjälpa sig själva har jag svårt att tro. Det skulle innebära att vi skulle kunna lägga ner all form av beroendevård, säger Lars Henell.

Forskare Jan Blomqvist håller med om att det kan vara svårare för vissa, speciell för de som är beroende av tyngre droger, men att de ändå är många klarar att slut på egen hand.

- När det gäller narkotika är det lite svårare att få en klar bild över självläkningen. Men det finns även där uppenbart många som löser de problemen på egen hand, säger Jan Blomqvist.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista