Växjö

Tjejerna tar över på Internet

Internet lockar fler och fler tjejer. Det gäller framför allt de sociala medierna, till exempel bloggar, där tjejerna numera är fler än killarna.

Under många år har killarna dominerat på nätet, men nu är det tjejerna som tagit över när det gäller sociala medier. Det visar en ny rapport från World Internet Institute. 

Mimmi Lowejko från Växjö använder nätet som ett viktigt verktyg, både privat och i jobbet.

-Jag är konstant on line, säger hon.

På tredje våningen i ett av de stora trähusen på universitetet i Växjö bygger unga samhällsentreprenörer upp sina projekt. Och många arbetar med sociala digitala medier.

- Vi har precis haft ett digitalt temablock. Vi har gått igenom olika saker man kan göra för att kommunicera via Internet, och nätverka, säger Mimmi Lowejko.

Nätet har i stor utsträckning varit dominerat av killar, men i takt med att nya sociala medier och bloggar kommer fram, så är det fler tjejer som utnyttjar nätet. Det säger professor Olle Findahl, som ligger bakom den nya rapporten från Word Internet Institute.

-Alla aktiviteter som det finns en tekniktröskel i, där är det fortfarande killarna som gör det mest. De fildelar mycket mer än tjejerna. Men ju mer tekniken försvinner som motstånd, då kommer också tjejerna att ta över, som i bloggandet, säger professor Olle Findahl.


Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista