Kronoberg

Färre vill skriva högskoleprovet

Intresset för att skriva högskoleprovet har minskat markant i Kronobergs län de senaste åren. Antalet anmälningar har gått ner med nästan trettio procent på fyra år.

På lördag är det dags för Högskoleprovet. Men det är inget som intresserar 25-årige Tobias Karlsson.

-Nej, jag har aldrig skrivit Högskoleprovet och ska inte göra det. Jag har inte velat gå någon högskoleutbildning så det har inte varit aktuellt för mig, säger Tobias Karlsson.

Ökad chans att komma in på högre utbildning

Möjligheten att göra högskoleprovet finns två gånger per år och genom att skriva testet ökar chansen att komma in på en högre utbildning, eftersom man placeras i ytterligare en antagningsgrupp. Men i Kronobergs län minskar alltså anmälningarna för varje år.

-Det kan ju dels bero på att det idag är mycket lättare att komma in på den utbildning man vill, säger Kristina Houlman, som jobbar på Studentcentrum i Växjö.

Hon menar att många ungdomar kanske väljer att ta ett jobb istället, och att konkurrensen om högskoleplatserna därför blir mindre.

Störst nedgång i Älmhult

Men på lördag skrivs alltså högskoleprovet i Växjö, Ljungby och Älmhult. Allra störst är minskningen i Älmhult, där antalet anmälningar mer än halverats på bara några år. Däremot har det i landet som helhet ökat något i år och Kristina Houlman tror att minskningen i just Kronoberg kan bero på att färre härifrån söker sig till en högre utbildning.

-Ja, man brukar kunna se ett samband mellan de som skriver Högskoleprovet och hur många som söker till utbildningarna sedan, säger hon.

Vanligare att man hellre tar ett jobb

Vad det beror på vet inte Kristina Houlman, men hon tror att det blivit vanligare att man hellre tar ett jobb. Och det är någonting som stämmer för 19-åriga Magdalena Liljengren.

-Jag vill inte gå i skolan mer just nu och har redan ett jobb, säger hon.

Men det finns också de som vill skriva högskoleprovet.

-Ja, det ska jag, jag vill söka till Handels och där vet jag att jag inte kommer in med mina betyg, säger Jana Uchava.

-Jag kommer förmodligen göra det någon gång. Det är inte så aktuellt just nu bara, säger Mattias Arvidsson.


Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista