Tävling ska spara energi

Nu ska Växjöhems hyresgäster spara energi. Den som sparar mest vinner en hyresfri månad.

Det hela handlar om en energitävling som ska få Växjöhems hyresgäster att bli mer medvetna om hur mycket el de gör av med och att det finns pengar att spara.

- Jag tänkte att jag också skulle prova om jag kan spara på något, säger Marion Petersson som är en av de som anmält sig till tävlingen.

Hemma hos Marion Petersson kokas det kaffe. Ett par gånger per dag värmer hon kaffe- eller tekannan på spisen. Hon har precis anmält sig till tävlingen och hoppas på att kunna sänka sin energiförbrukning under tävlingens gång, även om hon inte förbrukar så mycket i dagsläget heller.

- Jag kanske inte behöver baka så mycket och inte ha lamporna tända i rummen där jag inte är.

Marion Petersson bor i en lägenhet i centrala Växjö. Hon tycker själv att hon är ganska medveten om sin förbrukning och tror att det kan vara lite svårare för henne som är ensamstående att dra ned på kostnaderna mer än hon redan gjort, än vad det är för dem som till exempel har barn.

Under två veckor kan de hyresgäster som vill delta i energitävlingen och följa sin förbrukning från dag till dag via nätet. Liknande tävlingar visar att vissa kunnat sänka sin energiförbrukning med närmare 40 procent. Det säger Ola Agermark som är marknadschef på Växjöhem och är den som håller i tävlingen.

- Målet med projektet och den här tävlingen är att få folk intresserade för miljö- och energifrågor och att man via små medel kan förändra sin förbrukning. Man kanske sänker sin förbrukning väldigt mycket under de här två veckor, och sedan när man återgår till det mer normala livet tar man med sig de kunskaperna och så att man i framtiden kan sänka sina kostnader, säger Ola Agermark på Växjöhem.

Marion Petersson kokar ett par tekannor om dagen och tror inte hon kommer att dra ned på det under tävlingsveckorna. Men bakningen kan hon tänka sig avstå ifrån för att spara på energin och istället köpa färdigbakat bröd från affären.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista