Krafttag mot dopning i länet

Runt 40 träningsanläggningar i länet har frivilligt gått med i satsningen ”Dopingfritt” som bland annat syftar till att få bättre koll på dem som tränar och att få bort eventuell dopning.  Men cirka 10 träningsanläggningar i länet har valt att stå utanför, varför vet inte länsstyrelsen som samordnar satsningen. 

Polisens roll i projektet är ännu lite oklar, säger polisinspektör Svante Pettersson. Det blir dock insatser även från polisen sida.

- Några tillslag kommer inte att ske. Vi kommer att titta mer på gymmen och vilka som besöker dem, men det blir inga razzior.

Däremot kan det bli så att polisen går in och tar urinprov till exempel, men då måste det finnas skälig misstanke om dopningsbrott.

- Har vi det, kan det hända att vi tar prov på den personen, säger Svante Pettersson. 

Hälsostudion i Växjö är en av de träningsanläggningar som är med i projektet och Lasse Jonsson en av delägarna ser bara fördelar, även om han tror att dopning inte längre är så stort problem i dag bland dem som tränar på gym.  Det var betydligt värre för några år sedan säger han. Nu tränar folk mer för att må bra än för att få stora muskler.

- Problemet med dopning är störst bland skolungdomar. Så att vara med i den här antidopningsatsningen är bra för Hälsostudion för att visa föräldrarna var anläggningen står för.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".