Kronoberg

Tre gånger så många varsel i år

Den senaste tiden har varit präglad av flera varsel och en osäker arbetsmarknad. Senast igår varslades ytterligare 200 om uppsägning på Volvo i Braås.

Hittills i år har tre gånger så många varslats om uppsägning jämfört samma period förra året.

Det är tillverknings- och verkstadsindustrin som är de två branscher som drabbats hårdast av varsel det här året.

I slutet av juni kom beskedet att Carrier i Ingelstad lägger ner. 157 personer varslades då om uppsägning och hela samhället berördes. Men det var bara början på en lång rad varsel som senare skulle komma under hösten.

Södra Timber i Traryd varslade 25 personer i mitten av augusti och en månad senare kom beskedet att 100 medarbetare riskerade att få sluta på Orrefors Kosta Boda i Lessebo kommun.

I Lenhovda handlade det om 80 personer på Lenhovda fönster och när september nästan var slut var det Volvo i Braås som behövde varsla 50 personer.

Den nya månaden oktober hann bara börja innan det slog till igen. 200 personer på Aditro i Växjö, följt av bland annat 55 personer på Profilgruppen i Åseda och 30 på IKEA i Älmhult.

De senaste dagarna har också präglats av neddragningar och under torsdagen kom beskedet att Volvo i Braås varslar ytterligare 200 personer.

Om man ser tillbaka till förra året var det totalt 549 personer som varslades fram till och med oktober. I år är motsvarande siffra tre gånger så stor. Efter Volvos varsel i torsdags landar siffran på ungefär 1611 personer hittills i år.

Stefan Löfven som är förbundsordförande för IF Metall tycker att hela situationen just nu är väldigt allvarlig.

- Det är en dramatisk ökning nu. Från oktober märker vi nu en snabb ökning och då var det tillräckligt dramatiskt redan i september, säger Stefan Löfven.

Lågkonjunkturen som pågår sätter fackförbunden i hårt arbete och stämningen bland Metall-medlemmarna är just nu inte på topp säger Stefan Löfven.

- Det är naturligtvis mycket oro där det är varsel och där man inte vet vilka som får gå. Det är också så att de som vet att de får sluta vet att de kommer få en sämre a-kasseersättning än vad vi hade förut. Så det blir tufft för många ekonomiskt tyvärr.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".