Växjö

Krisplan för bibliotekets dyrgripar

Växjö statsbibliotek innehåller äldre samlingar med flera unika böcker. Värdet på samlingarna har uppskattats till 125 miljoner kronor. Men hittills har det saknats en krishanteringsplan om olyckan skulle vara framme.

Krishanteringsplanen är nödvändig om det exempelvis skulle börja brinna.

Lillo-Ann Ericsson är ansvarig för samlingarna:

-Det så kallade stiftsbiblioteket, Växjö statsbiblioteks äldre samlingar innehåller 40 000 volymer. 1200 av dem tillhör handskriftsamlingen. Det uppskattade värdet ligger på 125 miljoner - men vissa av böckerna finns bara i Växjö och är alltså oersättliga.

Men trots det har det hittills saknats en krishanteringsplan om något oförutsett skulle ske, till exempel en brand. Iréne Karlsson är verksamhetschef på biblioteket:

- I samband med att vi såg över våra säkerhetsrutiner upptäckte vi att det saknas en krishanteringsplan om det värsta skulle inträffa. Vart för vi böckerna, hur packar vi dem och vilket prioritering ska vi ha. Det är frågor att titta på i planen.

Men Iréne Karlsson menar att böcker som försvaras bakom brandsäkra dörrar är väldigt säkra om bara inte något oförutsett inträffar.

- Vi vill gärna tro det. De förvaras i låsta arkiv och bara ett fåtal ur personalen kan ta fram dem, säger hon.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista