Åseda

Mordutredning i Åseda läggs ner

Utredningen om mord på en 45-åring man i Åseda 2003 läggs ner. Åklagaren Yvonne Rudinsson anser att det inte går att bevisa att mannen utsattes för ett brott.

Den 45-årige mannen hittades död utanför ingången till en privat hyresfastighet på Östra Esplanaden i Åseda tidigt på söndagen den 19 oktober 2003. Hans död avskrevs först som en olycka, men i somras kom det fram uppgifter som tydde på att mannen blivit knuffad nerför en trappa. Men nu läggs alltså förundersökningen om mord ner. 

-Sammantaget kan man säga att jag inte kan bevisa att det har skett något brottsligt här på platsen, säger åklagare Yvonne Rudinsson.

Polisen bedömde dödsfallet som en olycka

Mannen hade varit på fest hos en granne några trappor upp och var berusad, och polisen drog efter sin utredning slutsatsen att det var han själv som ramlat, och i fallet slagit sig så illa att han dog av sina skador.

Men polisens bedömning, att det var en olyckshändelse, har hela tiden ifrågasatts av de anhöriga. Enligt dottern till 45-åringen var det uppenbart att han utsatts för ett brott.

Nya uppgifter vid mordrättegång

I somras kom det fram nya uppgifter, som gjorde att polisen misstänkte att det trots allt låg ett brott bakom dödsfallet.

Vid en mordrättegång i Jönköping avslöjade ett vittne att han och hans kompis, en 27-årig litauisk man, var på samma fest som 45-åringen.

Enligt vittnet var det 27-åringen som puttade 45-åringen ner för en trappa i hyreshuset, och det ska vara i samband med det fallet som 45-åringen fick så svåra skador att han senare avled.

Polisen begick inte tjänstefel

De anhörigas kritik gjorde att polisens hantering av dödsfallet, granskades av Riksenheten för polismål i Malmö. Men för några veckors sedan kom beskedet att polisen i Kronoberg inte begick tjänstefel när man avskrev dödsfallet som en olyckshändelse.

Nu har alltså åklagaren Yvonne Rudinsson också lagt ner mordutredningen.


Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".