Braås

Stor oro i Braås efter Volvovarsel

Beskedet att Volvo i Braås lägger ännu ett stort varsel tas emot med stor oro av dem som bor på orten. Det var på torsdagen som Volvo informerade om att ytterligare minst 200 anställda i Braås varslas om uppsägning.

Eva Bengtsson, som bor i Braås, har flera barn som arbetar på Volvo.

-Man blir ju lite orolig, man känner så många som bor här och har jobb här. Det känns lite jobbigt så faktiskt, man får hålla tummarna och hoppas att det går bra, säger Eva Bengtsson.

Oro för att bank och butik försvinner

De allra flesta som Sveriges Radio Kronoberg pratade med i Braås på fredagen ser framtiden an med rätt mycket oro. I samhället finns både bank och ICA-butik och flera Braåsbor undrar om de samhällsfunktionerna kanske försvinner om Volvo fullföljer sina varsel.

Pizzeriaägare kan förlora sina kunder

Utanför banken hittar vi Nino Dalenfjäll, som driver en av Braås två pizzerior. Han funderar också över vad som kommer hända i Braås, dels för samhällets skull, men också för egen del.

-Jag är ju en liten företagare och jag kommer att drabbas jag också på sätt och vis. Det är ett stort företag och det drabbar ju även mig, det är mina kunder, säger Nino Dalenfjäll.

Tror att Braåsbor kanske flyttar

Några hundra meter bort från Nino Dalenfjälls pizzeria har Johanna Nilsson precis öppnat en blomsterbutik. Än så länge går butiken bra, men oron efter Volvos varsel finns där också.

-Ja, på längre sikt kan det säkert påverka mig också, folk har ont om pengar, man har inget jobb, man kanske flyttar. Det är ju inte så bra om det fortsätter så här, vi får väl hoppas på att det vänder, men det kan kanske ta ett tag, säger Johanna Nilsson, som driver en blomsterbutik i Braås.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista