Kurser hotade på Komvux

Antalet elever som läser gymnasiekurser på Komvux i Växjö har minskat. Det gör att flera kurser nu kan komma att läggas ner.

Antalet elever som läser gymnasiekurser på Komvux i Växjö har minskat under senare år. Vilket kan göra att man kan tvingas lägga ner vissa utbildningar.

Något som chefsrektor Robert Holmblad tror kan bli svårt för en del elever.

- I dagsläget skulle det kunna innebära att vi måste sluta att ge de här kurserna till exempel i naturvetenskap eller de högre matematikkurserna. I dagsläget kommer då den vuxenstuderande att hänvisas till olika former av distansutbildningar.

Det handlar om gymnasiekurser i naturvetenskap, matematik, svenska och engelska som är hotade. För vissa av de här kurserna är det enda alternativet till Komvux olika former av distansutbildningar vilket kan vara svårt vissa elever enligt Robert Holmblad, bland annat invandrarelever som behöver kontakten med en lärare.

På Komvux i Växjö har man under senare år haft alltför få elever för att det ska gå ihop ekonomiskt. I dag är det igenomsnitt 13 elever på kurserna, men man skulle behöva ha minst 18 elever.

Enligt Robert Holmblad har intresset för vuxenutbildning helt enkelt minskat vilket han spekulerar i kan bero på att arbetsmarknaden har varit god och att många passade på att utbilda sig under det så kallade kunskapslyftet som bedrevs för några år sedan.

Robert Holmblad hoppas nu på en politisk lösning på hur man ska behålla möjligheten till lärarledd utbildning i Växjö:

- Fler elever skulle lösa det här problemet och de eleverna skulle kunna komma från andra kommuner än Växjö. Men för att starta ett samarbete med andra kommuner krävs politiska beslut. En annan lösning är att politikerna ger oss högre ersättning för den verksamhet vi bedriver.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".