KRONOBERG

Funna bilar och mopeder hämtas inte ut

I polisens förvar finns i dag mängder med stöldgods. Och trots att polisen ofta vet vem som blivit av med en del av sakerna, så vägrar många att komma och hämta sina grejer.

I dag finns ett femtiotal mopeder i polisens garage och även om Kent Blomfeldt på Kronobergspolisen ringer gång på gång och ber ägarna att komma och hämta dem, så står många av dem fortfarande kvar.

- Vi ringer och säger att de ska komma och hämta mopeden. Men då frågar de ofta i vilket skick den är och när vi berättar att den är i dåligt skick, så säger de att de inte vill ha den. Så då får vi förvara den här och den står och tar plats, säger Kent Blomfeldt på Kronobergspolisen.

I polisens garage är det alltså fullt med mopeder. Men det är inte bara i garaget som det står stöldgods, hittegods och bevismaterial. På andra uppställningsplatser finns bland annat ett trettiotal bilar.

Varje år kommer det in mellan 6 000 och 7 000 föremål till polisens beslagförråd som bara blir trängre och trängre. För problemet är inte bara att människor inte kommer och hämtar sina saker. Polisen får heller aldrig göra sig av med föremålen.

- Enligt lag ska de vara här hur länge som helst. Så vi kan inte köra något till tippen eller göra oss av med det. Det får vi inte, säger Kent Blomfeldt.

Precis som med mopederna som folk inte vill ha tillbaka så gäller samma sak för de bilar som hittats eller beslagtagits och som sedan ska lämnas tillbaka till ägarna.

- Jag har ett trettiotal bilar här i pärmen. Samtliga fordon som finns här i beslag är värderade och fotograferade, säger Kent Blomfeldt och håller upp en pärm över bilförteckningen.

De ungefär trettio bilarna som i dag finns hos polisen står på speciella uppställningsplatser som kostar ca 300 kronor per bil i månaden att hyra. Det blir totalt ungefär 9 000 kronor i månaden som polisen betalar bara för att förvara många av de bilar som folk inte vill veta av. Och under en längre tid blir det stora summor pengar.

Att folk inte tar reda på sina saker när de väl kommit till rätta igen, det uppskattar inte Kent Blomfeldt.

- Nej, och ibland ber de mig att kontakta deras försäkringsbolag. Av någon konstig anledning så klarar man inte det själv. Men det gör vi inte. Utan var och en får ta hand om sig själv och sina egna grejer, avslutar Kent Blomfeldt.

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".