Växjö

"Höj bidragen till föreningslivet"

Växjö kommun borde höja bidragen till föreningslivet, åtminstone till samma nivå som de låg på i början av 1990-talet. Det anser Håkan Frizén (v), vice ordförande i kommunens fritidsnämnd.

Inflyttningen av nya familjer till kommunen är ett skäl till höjda föreningsbidrag, enligt Håkan Frizén. 

-Det är främst de inflyttade barnen som söker sig till föreningslivet, och det innebär ett ökat tryck på föreningarna , säger Håkan Frizén.

Han anser att fritidssektorn bör få kompensation för det här i kommunens budget, på samma sätt som till exempel skolan.

Det blir alltså fler aktiva i olika föreningar, samtidigt som det sammanlagda föreningsbidraget räknat i dagens penningvärde ligger fyra och en halv miljon kronor under 1991 års nivå. Det har SR Kronoberg rapporterat om tidigare. 

Under samma tid med ett alltmer urholkat föreningsbidrag, har många föreningar fått kraftigt ökade kostnader, något som gjort att flera föreningar går på knäna under en ständig ekonomisk press. Dessutom har många föreningar också stora behov att renovera sina anläggningar.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista