LJUNGBY

Flera Ljungbybor utsatta för bedrägerier

En elektronikaffär i Ljungby ska ha gått i konkurs efter att ha utsatts för grovt bedrägeri. En 40-årig man från Gotland, som tidigare lurat flera människor, misstänks nu på nytt för bland annat grovt bedrägeri.

Det var under våren och sommaren 2007 som gotlänningen ska ha varit i Ljungby och lurat till sig pengar.
Från ett elektronikföretag ska mannen ha försökt lura till sig nästan 1500 datorer och över 30 mobiler. Varorna hade ett värde på drygt fem miljoner kronor. Men leveransen stoppades i sista stund eftersom mannen inte kunde lämna de garantier som företaget krävde.
Tidigare på sommaren lyckades han däremot att få ut flera olika teknikprylar från företaget och meningen var att han skulle betala dem i efterhand. Men pengarna kom aldrig och företaget blev av med varor för ungefär 150 000 kronor.
Sveriges Radio Kronoberg har pratat med ägaren av elektronikföretaget och enligt honom så gjorde det här att hans företag gick i konkurs i slutet av 2007. Mannen åtalas nu misstänkt för grovt bedrägeri, försökt till grovt bedrägeri och även för olaga hot.
Gotlänningen ska även ha lurat en kvinna från Ljungby på 360 000 kronor. Han ska bland annat ha lovat att investera hennes pengar i aktier om hon förde över dem till honom, men istället stoppade han pengarna i egen ficka.

Mannen är väl känd på Gotland och har vid flera tillfällen tidigare misstänkts för grovt bedrägeri. Han hade bland annat ett dataföretag där de anställda polisanmälde honom eftersom lönerna inte betalades ut. Genom företaget ska han också ha vilselett många av sina kunder och på så vis fått in fem miljoner kronor.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista