Traryd

Förvaltare har konkurs bakom sig

Den fastighetsägare som ska tvångsförvalta det problemtyngda hyreshuset i Traryd, har själv en konkurs bakom sig, och ett långt register hos kronofogden. Det visar en granskning som SR Kronoberg har gjort.

Hyresgästerna i den uppmärksammade hyresfastigheten i Traryd, har bland annat varit utan värme och vatten, eftersom deras hyresvärd inte betalat räkningarna. De andades ut när de fick höra att Hyresgästföreningen hittat en ny förvaltare till huset. 

Men när Sveriges Radio Kronoberg granskar den nya förvaltaren visar det sig att han har över 250 gamla ärenden hos kronofogden, och en konkurs bakom sig.

Birger Schwalm på Hyresgästföreningen kände till mannens bakgrund.

-Det är inga problem. Det är ju en särskild redovisning som ska ske och visar det sig att han inte kan förvalta dem som det är föreskrivet, så kan man snabbt ta förvaltningen i från honom, säger Birger Schwalm.

En av hyresgästerna i fastigheten, som Sveriges Radio Kronoberg har talat med, beskriver det som har varit som en ren cirkus. Vatten och värme stängdes av eftersom hyresvärden inte betalade räkningarna. Och i förra veckan bestämde sig Hyresgästföreningen för att begära huset tvångsförvaltat, alltså att hyresnämnden lämnar över förvaltningen av huset till en utomstående som ser till att driften av fastigheten fungerar om den ordinarie hyresvärden inte sköter sitt uppdrag.

Nu visar det sig alltså att den tänkta förvaltaren har haft flera skulder hos kronofogden, något som alltså Hyresgästföreningen visste om. Det finns inget i lagen som säger att den som går in som förvaltare inte får ha skulder, men hyresgästen Jan-Erik Pettersson blir ändå fundersam.

-Jag kan förstå deras tankebana för som vi har bott nu är under all kritik. Får de det att fungera är det ju inte helt fel, men det känns ju fortfarande väldigt otryggt att bo hos en som också har stora bekymmer, det känns inte bra, säger Jan-Erik Pettersson.

Birger Schwalm på Hyresgästföreningen är dock säker på att förvaltaren kommer att göra ett bra jobb.

-Han har skött sina fastigheter klanderfritt så vad han har för skulder, det ser jag inte som något hinder, säger Birger Schwalm.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".