Växjö kommun

Ris och ros om social budget

Stora satsningar och en ljus framtid, så ser Willemo Carlsson i nämnden för arbete och välfärd på nästa års budget, som det beslutades om under onsdagen.

Men oppositionen är inte lika imponerad. Socialdemokraten Rose-Marie Holmqvist tycker att budgeten är för snäv och att majoriteten skönmålar hela verksamhetens framtid.

- Jag tycker ju, till skillnad från majoriteten, inte att det här är någon stark budget. Jag tycker heller inte om att det skönmålar budgeten som de gör. Jag tror att det kommer att bli svårt med den här budgeten för kommande år, så jag ser det inte direkt som något lysande, säger Rose-Marie Holmqvist.

Det finns två helt olika meningar om hur pengarna ska användas i nämnden för arbete och välfärd, vilken är den nämnd som har hand om bland annat socialbidragen. Socialdemokraten Rose-Marie Holmqvist tror att alla varsel som varit under senaste tiden och arbetslösheten som ökar, gör att nämnden kommer ha en budget under 2009 som kommer gå minus. Hon menar att fler människor kommer att behöva socialbidrag i framtiden.

Men moderaten Willemo Carlsson som är ordförande i nämnden håller inte med.

- Det finns oroande signaler om varsel och neddragningar i omvärlden. Men det finns ingen automatik i att de dyker upp hos oss. Så vi tror inte att det kommer som någon stor kostnad 2009 även om det spås att det kommer bli en nedgång, säger Willemo Carlsson.

Hon är nöjd över budgeten och de prioriteringar som gjorts. Efter ett tillskott på fem miljoner från kommunfullmäktige tycker hon att budgeten är stabil och håller väl för framtiden. Alla avdelningar har fått ett extra tillskott och inga besparingar behöver göras.

Men Rose-Marie Holmqvist från oppositionen tycker att det ändå finns flera brister och att mer pengar hade behövts för ekonomiskt bistånd, eller så kallat socialbidrag.

- Jag tror att behovet av ekonomiskt bistånd kommer att öka med tanke på hur arbetssituationen ser ut bara i vårt land. En allmän ekonomisk oro i världen gör inte saken bättre för företagen. Tillslut hamnar folk i situationer där de inte längre klara sin egen ekonomi, säger Rose-Marie Holmqvist.

Karin Hellzén

karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista