Växjö

Durus och Mollis flyttar till Växjö

På torsdagskvällen får Växjö två nya invånare. Det är skulpturerna Durus och Mollis, av konstnären Monica Gora i Malmö.

Monica Gora är dubbelt aktuell i Växjö. Hon är även i Växjö för att inviga en installation på Växjö konsthall. Installation heter Överlagringar. 

Men före den invigningen på torsdagskvällen ska skulpturerna Durus och Mollis avtäckas på Vattentorget vid Växjösjön. Därmed står första etappen klar i Växjö kommuns nya konstprojekt, Växjö Art Site.

Durus och Mollis är ett par mjukt modellerade, runda former med stora nosar som fyller ut varandra - i dialog med lindarna vid Växjösjön.

Tanken är att Durus och Mollis ska inleda kommunens satsning på ett konststråk runt Växjösjön. Budgeten för denna första etapp i konstprojektet beräknas till en miljon kronor.

Tidigare i år lanserades tre konstnärliga förslag för den inledande etappen av Växjö Art Site. I en öppen tävling där allmänheten fick rösta fram det bästa förslaget, valdes Monika Goras verk Durus och Mollis.

Kulturnämnden beslutade, tillsammans med en expertjurys utlåtande, att tilldela henne uppdraget. Från och med ikväll kommer Durus och Mollis att stå i lindallén vid Vattentorget.


Sara Moein
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".