Kronoberg

Jobbar ihop mot lågkonjunkturen

På uppdrag av regeringen ska flera olika myndigheter i länet arbeta tillsammans för att möta lågkonjunktur och alla de varsel som lagts den senaste tiden.

På torsdagen träffades bland annat länets alla kommunledningar, regionförbundet och arbetsförmedlingar för att diskutera hur de tillsammans ska kunna förbättra läget i länet.

-Det viktigaste just nu är att samla alla viktiga aktörer och ingjuta lite framtidstro. Framförallt ska vi skapa trygghet för alla de som har varslats eller kommer att bli varslade, säger landshövdingen Kristina Alsér, som är den som ska samordna den här satsningen.

Landshövdingen och regionförbundet ska tillsammans med alla kommuner i länet och bland annat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, ta ett så kallat krafttag, för att möta de varsel som har varit och rusta sig inför en kommande lågkonjunktur.

På torsdagen träffades alla för första gången och diskuterade vad alla kan göra för att förbättra situationen för kronobergarna. Peter Andersson som är chef för arbetsförmedlingen i Ljungby, tror att Arbetsförmedlingen har mycket att bidra med i det här.

-Tittar vi på de stora varslen så handlar det om att vi är flexibla och att vi snabbt kan hjälpa företag och hjälpa människor. Vi ska se till att de får en snabb vägledning inför framtiden och inte minst erbjuda en matchning mot de lediga jobb som faktiskt finns, säger Peter Andersson på Arbetsförmedlingen.

Ett av de viktigaste budskapen som kom fram under kraftsatsningens första möte var, enligt landshövdingen Kristina Alsér, att få fler kronobergare att förstå vikten av utbildning. Även att få folk som blivit av med jobbet under finanskrisen att vilja och våga starta eget företag är viktigt, menar Kristina Alsér.

Men inga mer konkreta lösningar presenterades. Arbetet tar fart nu och Monica Widnemark, kommunalråd i Lessebo kommun, tror att satsningen är nödvändig för att länet ska klara sig framöver.

-Varje kommun, och framförallt vi från Lessebo som är en liten kommun, kan inte jobba själva med de här problemen. I de här frågorna måste vi stå enade allihop, säger kommunalrådet Monica Widnemark i Lessebo.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".