Kronoberg

Polisen maktlös mot trakasserier

På flera platser i länet så trakasseras människor och familjer av bland annat ungdomsgäng. Ägg kastas på väggar och det busrings på dörrar.

Och polisen står i stort sett maktlös.
- Alla förstår ju att det här tar ju en ganska så stor del av polisens resurser och många gånger så leder det tyvärr inte till någonting. Det är ganska svårt att komma fram till vem eller vilka som har gjort detta, säger Ola Severinsson, närpolischef för Växjö och Alvesta.

Ola Severinsson berättar att det bara i hans område finns fyra olika pågående ärenden där människor trakasseras mer eller mindre regelbundet.

Ett av de allvarligaste är kanske ett fall där en familj i Växjö under 11 år har varit utsatt, fönster har krossats, ägg har kastats och brevlådor har sprängts. Bara under de senaste 2 åren har familjen gjort över 40 polisanmälningar, men det bara fortsätter och när Sveriges radio Kronoberg pratar med familjen är de uppgivna och vädjar om hjälp... Men det finns alltså inte mycket att göra säger Ola Severinsson

- Självfallet har jag full förståelse för att folk är ledsna och upprörda och jag lider verkligen med dem familjerna som råkat ut för detta. Och jag kan väl också tycka att det är tragiskt att polismyndigheten som är den instans i samhället som ska hjälpa till i sådana här sammanhang, att vi inte kan hjälpa till. Det finns ingen möjlighet att ha bevakning dygnet runt på de här fastigheterna, säger Ola Severinsson.

Många gånger är det ungdomsgäng som ligger bakom trakasserierna säger Ola Severinsson, ibland kan det hjälpa att ge sig ut i skolorna för att prata med eleverna för att dem att inse vad de håller på med, men ibland hjälper inte det och då bör de som utsätts för trakasserier tänka på hur de beter sig säger Ola Severinsson.

- Jag kan inte mer än att komma med det bästa rådet jag har, ligg lågt, var tyst och skrik och jaga definitivt inte de som gör detta, för då tycker de att det är roligt och då kommer de tillbaka, säger Ola Severinsson.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".