Kronoberg

Lite pengar till kultur i länet

Kronoberg tillhör de län i landet som satsar minst pengar på olika typer av kultur sett per invånare, det visar Kulturrådets rapport ”Kulturens finansiering”

Kronoberg tillhör de län i landet som satsar minst pengar på olika typer av kultur sett per invånare, det visar Kulturrådets rapport ”Kulturens finansiering”

912 kronor, så mycket skattepengar betalar i snitt varje kronobergare till olika kulturformer som bibliotek och musikskolor. Och det placerar länet på en sjätteplats i kulturligan om man räknar nerifrån.

Allra minst pengar i landet ger Uppsala län med 835 kronor per invånare och mest offentliga pengar får kulturen i Västerbotten med 1255 kronor på västerbottning.

Kronobergs län är dock det län i landet som skjuter till allra mest pengar till studieförbundens verksamhet, och det är främst Växjö som drar upp snittet där.

För det är stora skillnader inom Kronobergs län hur mycket pengar som det offentliga skjuter till kulturen. Växjö kommun toppar med över tusenlappen i offentliga bidrag per växjöbo och Markaryd sackar efter med mindre än 700 skattekronor till kulturen per invånare.

På delad andra plats i länets kulturliga ligger Uppvidinge och Lessebo med 960 kronor.

Kulturrådets rapport visar också att stat, kommun och landsting tillsammans står för mindre än hälften av de pengar som strömmar in till kulturen varje år. Merparten av pengarna kommer istället direkt ifrån hushållen utan att ta omvägen kring skattsedeln.

Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista