Kronoberg

Ny drog sprids lagligt på nätet

Drogen Mephedrone, som säljs via Internet, sprids nu också bland ungdomar i Kronobergs län.

På Ungdomsbasen i Växjö kommun, där man hjälper unga missbrukare, har man precis fått veta att en av deras klienter använder drogen. 

-En klient berättade för mig om den här drogen, som han hade beställt via nätet från Göteborg. De delar ju gärna med sig, så jag vet att han har delat med sig till andra, säger Siv Thunblom på Ungdomsbasen, avdelningen för missbruksvård. Hon säger att det finns väldigt tydliga sidor på Internet. Det är väldigt lätt att hitta, man kan beställa från Asien och då tar det lite längre tid, men från Göteborg tar det bara över natten, säger Siv Thunblom.

Mephedrone blev känt för Statens Folkhälsoinstitut i början av året. På senare tid har bland annat beroendekliniken på Östra sjukhuset i Göteborg fått ta emot flera ungdomar som använt Mephedrone.

Preparatet är narkotikaklassat i USA, men i Sverige är det fortfarande lagligt. Folkhälsoinstitutet vill att preparatet ska klassas som hälsofarligt, så att tull och polis får möjlighet att beslagta det. Den som bryter mot förbudet kan dömas till fängelse i upp till ett år. Socialdepartementet bereder nu ärendet och ett beslut väntas i november.


Sara Moein
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista