Kvinnlig lärare krävs på skadestånd

En kvinnlig lärare från Tingsryds kommun krävs på 5 000 kronor i skadestånd för att hon slagit till en åttaårig elev. Läraren har åtalats för misshandel och stod i dag inför rätta i Växjö tingsrätt.
Slaget träffade i ansiktet och pojken hade synliga märken efter slaget. Men under rättegången i dag beskrev lärarinnan själv slaget närmast som en lätt klatsch för att fånga elevens uppmärksamhet, när han störde en lektion. Det handlade definitivt inte om någon misshandel, enligt henne. Händelsen inträffade i januari 2002 på en skola i Tingsryds kommun. Två pojkar i årskurs två pratade och störde avslutningen av en lektion. Och det var när läraren skulle få dem att sluta störa lektionen, som hon plötsligt utdelade slaget. Enligt pojken, som berättade om lektionen i ett videobandat förhör, var det ett hårt slag. Han fick ett tydligt märke på kinden och började gråta av smärtan, berättar han i förhöret. Han säger också att han efteråt känt sig skrämd och rädd när han mött lärarinnan, som fortfarande jobbar kvar på skolan. Och elevens pappa är mycket kritisk till hur skolans agerande. - De har försökt tysta ner det. De gjorde inte ens en anmälan. Det fick jag göra själv. Förutom kuratorn på skolan tycker personalen att han får skylla sig själv för att han störde lektionen. Men man får ju inte slå barn. Det är faktiskt lag på det, säger han till Sveriges Radio Kronoberg under rättegången. Tingsrätten meddelar dom senare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".