200 förlorar nio miljoner på glasbrukskonkurs

Nästan 9 miljoner kronor kommer de 190 oprioriterade fordringsägarna att förlora på Svenska Glasbruks konkurs. Det visar uppgifter som Sveriges Radio Kronoberg tagit del av.
Mest pengar, 1,3 miljoner kronor, förlorar reklam- och designbyrån Poeform som ägs av Annika Berner. - Jag tycker det är hemskt att Svenska Glasbruk inte kunde få genomföra rekonstruktionen eftersom det såg så pass bra ut, säger hon. - Nu tar ju banken alla pengarna. Och konkursen slår extra hårt mot Annika Berner eftersom hennes man, Torbjörn Berner, är en av delägarna i det konkursdrabbade företaget. Bland fordringsägarna, som nu också förlorar pengar, finns också Uppvidinge kommun, Glasriket Turism och Sydkraft. De allra flesta leverantörerna hade gått med på en ackorsuppgörelse som innebar att de skrev av halva sina fordringar mot att rekonstruktionen av Svenska Glasbruk fick fortsätta. Om företaget hade kommit på fötter igen så hade de fått tillbaka hälften av sina pengar, nu får de sannolikt ingenting.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".