Växjö

"Möt klagomål med tacksamhet"

I tider av julstress och lågkonjunktur kan det vara lätt att klaga på både det ena och det andra. Men det finns sätt att göra arga kunder och upprörda kollegor lite mer nöjda.

Lyssna, var glad och tacksam. Det är några av råden som ett femtiotal kursdeltagare på Konserthuset i Växjö fick med sig av inspiratören och affärscoachen Kenth Åkerman. 

-Det viktigaste är kort sagt att lyssna. Att utveckla tankegången och lyssna för att förstå den kartbilden som kunden har. Hur kommer det sig att kunden inte ser, upplever och känner att de fått det de skulle ha fått, säger Kenth Åkerman.

Ger rådet att ställa frågor och visa sympati

I en sal i Växjö konserthus står Kenth Åkerman och föreläser för en grupp människor. Deltagarna kommer bland annat från kundtjänster, kommun eller är ledare eller chefer. Deras gemensamma nämnare är den dagliga kontakten med människor, vilket ofta innebär att de möter en hel del klagomål. Under föreläsningen fick deltagarna flera handfasta tips på hur göra för att försöka utrota klagomålen.

-Ställ frågor som vad, hur, när och hur ofta? Sympatisera med den som klagar och kanske tacka dem. Man måste ta bort sin egen bild, att man själv har rätt, för det kanske inte är någon av er som har rätt. Det känns banalt att säga det, men du ska tacka och vara glad om du får klagomål. För du ska vara glad att de kommer till dig och inte sprider rykten till andra, säger Kenth Åkerman.

Vill få inspiration och lära sig knep

Två personer som var på plats i Växjö konserthus var Per-Erik Gustavsson och Lennart Trollér från Gislaveds kommun. Båda jobbar de på Tekniska kontoret och har dagligen kontakt med kommuninvånarna, vilket då också medför ett och annat klagomål.

-Vi är här för att få lite inspiration och lära oss lite mer knep om hur man pratar med folk som inte tycker som vi tycker. Det händer ofta när det snöar till exempel, säger Per-Erik Gustavsson.

-Vi lär oss hur vi ska kunna bemöta folk. Jag vill bemöta folk som kommer med fel attityd i telefonen och som ger mig negativa känslor direkt. Jag vill försöka få alla att bli positiva, säger Lennart Trollér från Gislaveds kommun.


Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista