Växjö

Tonårspojke fick dagsböter för busringning

Den 15-årige pojke, som busringt från en telefon som tillhörde en polisman, får betala 1 500 kronor i dagsböter. Dessutom ska pojken betala 5 600 kronor till den man i 60-årsålderna som fick ta emot de hotfulla samtalen.

Det var i augusti i år som en man i sextioårsåldern anmälde att han fått hotfulla telefonsamtal där någon i andra ändan av luren utgav sig för att vara polis.

En nummerspårning visade att samtalen ringdes från ett telefonnummer som tillhör en polisman i Kronobergs län, och enheten för polismål i Malmö inledde en undersökning. Så småningom kom det fram att det var mannens son och hans kamrater som busringt.

En av pojkarna, 15 år gammal, erkände att det var han som busringt och utgett sig för att vara polis och eftersom att det är olagligt att utge sig för att vara polis åtalas han för föregivande av allmän ställning. 

På torsdagen hölls alltså rättegång. Rätten tog hänsyn till den åtalades låga ålder och dömde 15 åringen till 30 dagsböter a 50 kronor och att betala skadestånd till den 60-årige mannen på totalt 5600 kronor.

Domaren avslutade rättegången med att säga att grupptryck aldrig är en ursäkt till att begå brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".