VÄXJÖ

Kraftig kritik mot regeringens jobbgaranti

Regeringens satsning på jobb- och utvecklingsgarantin får hård kritik i Växjö.

Tre arbetslösa kvinnor i 55-årsåldern som under hösten blivit anvisade en plats på Folkuniversitetet säger att de känner sig både ledsna och besvikna.

- Jag känner att jag inte har fått någonting, de har sagt att det inte är någon idé att söka genom platsbanken på grund av min ålder - lättast för mig att få ett jobb är att knacka dörr eller ringa, säger Britt Louise Delin.

Britt Louise Delin, Lena Nilsen, Mia stensson och är besvikna. Tillsammans med 60 andra personer har de under hösten gått Folkuniversitets jobbsökarutbildning. I grunden ligger ett ultimatum; går du inte kursen, får du inget ekonomiskt stöd av Arbetsförmedlingen.

Alla som går utbildningen utlovas en ”personlig coach” och studiebesök, men i praktiken upplever ingen av de tre arbetslösa kvinnorna att de fått det. Tord Hansson är kursansvarig på Folkuniversitetet, och han är medveten om kritiken.

- Just här har jag ju svårt att bemöta detta, det är ju deras upplevelse. Det är ju också en process som vi försöker titta på, säger han.

Det Lena Nilsen, Mia Stensson och Britt Louise Delin efterfrågar är i första hand fler lärare och uppdelade grupper. För just nu är modet och självförtroendet i botten.

- Man blir nästan lite passiv, orkar inte ta tag i det. Det känns som om man är satt på undantag, bara placerad där ett tag.

Julia Lundberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".