Växjö

Utdelning av kartonger med julmat

I juletid finns det många människor som har det svårt att få pengarna att räcka. Det gäller inte bara dem som får hjälp av de sociala myndigheterna för att klara ekonomin. Pelle Bäckrud från Växjö förmedlar varje år ett antal kartonger med julmat från ett företag i länet, till personer som inte har så mycket pengar.

- Det började för tio år sedan när inköpschefen på det här företaget kontaktade mig och sa att så här ser det ut: Vi har julkartonger till våra anställda och vi har fått ett antal över. Hur gör vi för att på bästa sätt få ut dem till dem som behöver?, berättar Pelle Bäckrud.

Sedan dess har han hjälpt till att förmedla de överblivna julkartongerna till människor som behövt dem. För att göra det så enkelt som möjligt använder han sig av sitt eget nätverk.

- Jag vet inte var de har hamnat den här gången. Jag vet bara att personer som känner andra som har behov har fått komma hit och ta del av dem, för att i sin tur skicka dem vidare till vänner och bekanta som de vet sitter och vänder på 20-lapparna.

Pelle Bäckrud är övertygad om att behovet är större än vad många kanske tror.

- Jag är ganska säker på att behoven ofta finns även bakom de fasader som kanske utåt sett ser ganska bra ut. Jag tror att behoven är mycket större än de som vänder sig till socialen och annat. Vi behöver hitta nya vägar för att se till att vi får ut den här typen av enkla julgåvor och det stora i det här är när andra människor får möjlighet att ge till någon annan. Där tycker jag att den stora glädjen i att ge till någon annan ligger, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".