Uppvidinge

Uppvidinge räknar med stort minus

Efter finanskrisens framfart har nu Uppvidinge gjort om sin budget för kommande år med betydligt mer nedslående siffror.

Värst ser det ut för 2011 då man räknar med ett minusresultat som överstiger 14 miljoner kronor.

- Det ser mycket dystert ut för vår del. Men det är för tidigt att säga vad det får för konsekvenser, det är många verksamheter som vi måste gå igenom och förändras för att bli mer kostnadseffektiva, säger Lena Karlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Uppvidinge kommun.

I Uppvidinges tidigare budgetplanering från i juni i år räknade man med att gå ungefär sex miljoner plus, och det varje år fram till 2012. Men nu ser det alltså mycket annorlunda ut.

2009 kommer nu i stort sett gå jämnt upp men för 2010 och 2011 ser det betydligt dystrare ut där underskottet förväntas bli runt 8 respektive 14 miljoner kronor. 

- Men det är inte bara Uppvidinge som har de här problemen. Detta gäller ju i stort sett alla kommuner i Sverige, åtminstone de kommuner som finns ute på landet, säger Lena Karlsson.

Men hon kan inte riktigt svara på vad det är som krävs för att siffrorna ska peka uppåt igen.

- Nej, men någonstans har man väl hopp om att högkonjunkturen ska komma tillbaka lika snabbt som lågkonjunkturen kom över oss.

Lena Karlsson hoppas nu på ett större stöd från regeringen och tycker ändå att det viktigaste är att tro på att det kommer en ljusning.

- Vi får inte deppa ihop för att det ser dystert ut, tron på en ljusare framtid måste vi ha, på nåt sätt löser vi det.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".