Allt vanligare att skapa nytt efternamn

Fler och fler bestämmer sig för att byta ut sitt gamla efternamn mot något helt nytt. Under 2008 var det bland annat elva som gjorde det i Växjö.

Jan Ekengren på Patent- och registreringsverket berättar att många byter namn när de gifter sig.

- Ofta vill man hitta på något nytt och spännande som sticker ut från mängden, säger han.

Samtidigt är en vanlig anledning också att man inte vill sticka ut och istället smälta in mer, till exempel om man har ett utländsktklingande namn.

- Det man anger som själ är att det blir lättare att söka jobb och så, berättar Jan Ekegren.

I Växjö, Kalmar, Karlskrona och Jönköping var det under 2008 sammanlagt 28 personer som bestämde sig för att byta namn. Många handlade om Nilssons, Svenssons, Johanssons som bytte till Toveling, Krusälv Sylvebo, Havsing och Qvillman för att ta några exempel.

Linus Wileryd är en av de som bestämde sig för att hitta ett helt nytt namn.

- Vi ville väl egentligen ha ett lite mer unikt efternamn, berättar han.

Precis som många andra bestämde sig Linus Wileryd och hans fru för att byta namn de gifte sig. För hans del var det ett namnet Persson -som fick träda tillbaka för det lite orginellare Wileryd. Linus Wileryd tror att populariteten hos namnen går i vågor och berättar att hans morfar bytte bort släktnamnet för ett -sonnamn.

Namnet Wileryd hittade de när de var på Patent och registreringsverket och läste i namnlistor och är ett resultat om man slår ihop hans frus och hans eget släktnamn.

Vi satt och läste och sa nej, nej, nej. Så kom vi fram till Wileryd och... ja sa vi bägge två samtidigt så att då blev det så, berättar Linus Wileryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".