Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Mycket bergaåsvatten försvinner

Fyra miljoner kubikmeter dricksvatten per år kommer att hämtas från Bergaåsen när Växjö kommun i början av mars släpper på det nya vattnet. Men nästan en fjärdedel av vattnet kommer kanske aldrig att nå fram till konsumenterna. Vattenledningsnätet i Växjö läcker nämligen som ett såll.

- Vi har ständigt en jakt på läckor med olika teknisk utrustning och letar systematiskt och det gör de flesta kommuner, säger Pehr Andersson VA-chef på Växjö kommun.

De här vattenläckagen kostar Växjö kommun omkring 1 miljon per år, men trots det har Kommunen inga planer på att snabbt byta ut det läckande vattenledningssystemet, det skulle bli för dyrt. Kommunen har istället bestämt sig för att göra det här stegvis.

- Bygger man ett helt nytt vattenledningsnät skulle det kosta två till tre miljarder kronor och det är nog ingen som vill betala det. Då tar man heller kostnaden för läckorna.

Det är stora mängder vatten 22 procent som försvinner i det läckande växjönätet.   Vattnet från läckorna räcker för att fylla drygt 7 miljoner badkar och det är inte bara de riktigt gamla hundraåriga rörledningarna som är det stora problemet.

- De allra sämsta ledningarna är från 1960-talet då man byggde så mycket.

När Växjö kommun nu i mars byter vattentäkt hoppas man kunna minska läckaget och det är den jämna temperaturen på runt 9 grader under hela året som är vattnet från Bergaåsens stora fördel.

Temperaturen på vattnet från Helgasjön varierat från sommar till vinter med omkring 20 grader och det har frestat hårt på rörledningarna.

- Det är väldiga krafter som förs in i ledningsnätet och då händer det att ett rör smäller av.

Så den jämna vattentemperaturen gör att systemet nu blir stabilare?

- Ja så är det, säger Pehr Andersson VA-chef på Växjö kommun.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".