Svagt intresse för medlingssamtal

Det är svårt att få till medlingssamtal mellan gärningsmän och brottsoffer. Under förra året genomfördes bara ett 30-tal samtal i Växjö, Alvesta och Uppvidinge kommuner - endast en tredjedel av de samtal som erbjudits.

– Vissa tycker att det är för jobbigt, säger Johan Hultmark som är medlare vid Socialtjänstens Ungdomsgrupp i Växjö. De orkar inte med ett samtal, vill gå vidare och lägga brottet bakom sig. Andra har genomfört en privat medling, efter till exempel ett snatteri, med hjälp av föräldrar.

Medling används för att minska risken för unga att begå nya brott. Sedan årsskiftet 2007-2008 ska alla kommuner kunna erbjuda samtal, vilket också görs i Kronoberg. Men det är få som genomförs.

Just nu sammanställer Socialstyrelsen erfarenheter av medling från året som gått och siffrorna är inte klara. Men medan det blivit ett trettiotal samtal i Växjö, Alvesta och Uppvidinge har endast ett ärende gått vidare till medling i Markaryd - tre tillfrågade har tackat nej.

Socialstyrelsen skriver i en sammanställning av effekterna av medling att det är en ”potentiellt lovande insats när det handlar om att minska risken för återfall i brott” men att den genomsnittliga effekten är liten. Om fler tackar ja till medlingssamtal tror ändå Johan Hultmark att effekterna kan bli större.

- Jag tror ju på minskad brottslighet, minskade snatterier. Ja, minskad brottslighet i största allmänhet.

Sara Bäckmo
sara.backmo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".