Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Markaryd

Industriområde i Misterhult stoppas

Länsstyrelsen stoppar Markaryds kommuns planer på ett industriområde i Misterhult, strax nordost om Markaryd. Men kommunen tänker gå vidare till regeringen med ärendet.

Bakgrunden är att det planerade området ligger i direkt anslutning till Bolmentunneln, som försörjer stora delar av västra Skåne med dricksvatten. Ett industriområde skulle kunna påverka vattnets kvalitet, enligt länsstyrelsen.

-Vi är fortfarande inte övertygade om att man kan etablera ett industriområde i så direkt anslutning till Bolmentunneln, utan att det finns risk för att de vattenkonsumenter som ska använda det här dricksvattnet kan komma att få problem, säger Lars Hederström, länsarkitekt på länsstyrelsen.

Ovanligt att detaljplan upphävs

Bolmentunneln är en het potatis och Markaryds kommun är orolig för att staten kommer att lägga en död hand över de områden som ligger nära tunneln, för att skydda vattenförsörjningen till Skåne.

Det är ovanligt att länsstyrelsen upphäver en detaljplan.

”Beslutet är fattat på fel underlag”

Kommunalrådet Bengt Germundsson (kd) tycker att beslutet bygger på helt fel underlag, eftersom länsstyrelsen inte lyssnat på Statens geotekniska institut, SGI, som i en rapport skriver att det inte finns tillräckliga skäl för att stoppa kommunens planer.

Olika experter har olika ståndpunkter

Länsstyrelsen menar dock att det finns flera olika experter som uttalat sig på olika sätt.

-Det är ju lite bekymmersamt att det är så olika ståndpunkter från olika expertutredningar, och då finns det ju en grundregel i miljöbalken, att man har en så kallad försiktighetsprincip, säger länsarkitekt Lars Hederström.

Beklagar att länsstyrelsen går på försiktighetsprincip

Kommunalrådet Bengt Germundsson tycker inte att försiktighetsprincipen är det bästa alternativet i det här fallet.

-Miljöbalken är tydlig med att man ska kunna lösa ärenden när man är inne i en intressekonflikt mellan motstående parter. SGI hänvisar till ett antal fall över landet där man har lyckats att förena detta. Det är bara att beklaga att länsstyrelsen i Kronobergs län inte vågar se hur man gör på andra håll i landet, utan man går på försiktighetsprincipen. Det är klart, att gör man ingenting, behöver man ju aldrig vara rädd för att bli anklagad för att ha fått någonting gjort heller, säger kommunalrådet Bengt Germundsson (kd).

Markaryds kommun kommer att överklaga länsstyrelsens beslut till regeringen.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".