LJUNGBY

Nya varsel i Ljungby och Lidhult

Trucktillverkaren Kalmar i Ljungby och Lidhult, som så sent som i november varslade 134 medarbetare om uppsägning, varslar nu ytterligare 97 anställda.

Företaget ingår i den finska Cargotec-koncernen, med totalt 2400 anställda i Sverige. 

Gert Larsson, som är platsansvarig på Kalmars anläggningar i Ljungby och Lidhult, informerade på onsdagseftermiddagen personal om de nya varslen.

-Det känns lika trist och hemskt som förra gången, säger han.

Var det oundvikligt?

-Ja, med det marknadsläge som vi har ställts inför är det oundvikligt att vi måste agera.

Vi kan ha tagit i för mycket men också för lite, läget är väldigt svårbedömt.  Så det går inte att utesluta att det kommer fler varsel, menar Gert Larsson, platsansvarig för trucktillverkningen i Ljungby och Lidhult.

Finns det ingen marknad för industritruckar som går bra?

-Vad vi ser inom våra områden är att alla globalt sett har gått ner. Det finns ingen marknad som inte är berörd, säger Gert Larsson.

Det hade inte varit möjligt att ha haft lite mer is i magen och väntat på att det kanske vänder senare under våren?

-Vi har haft is i magen och inväntat och ser nu att vi hamnat på en ny nivå vad det gäller orderingång. Och därefter är vi tvingade att fatta beslut beroende på långa varsel- och uppsägningstider, för att långsiktigt klara av att överleva, säger Gert Larsson.

Leder de nuvarande båda varslen till uppsägningar försvinner totalt 231 fasta tjänster, samtidigt ska också den inhyrda personalen på 100 personer sägas upp. Det betyder att personalstyrkan kommer att reduceras från 800 personer till 469 personer.

-Det är klart att vi måste minska personalstyrkan när orderingången minskar, likaväl som att det är självklart att vi får anställa när det går åt andra hållet, säger Henrik Nymansson, som är fackförbundet Metalls representant på truckfabriken i Ljungby.

Vad kan facket göra för dem som nu varslas?

-Ja, inte mer än att bevaka deras rättigheter och att det går så bra och smärtfritt som möjligt, säger Henrik Nymansson på fackförbundet Metall.


Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".