Kronoberg

Datorröst kan ersätta inläst tidning

I nästan 30 år har synskadade kunnat lyssna på en inläst version av sin morgontidning, till exempel Smålandsposten. Men snart kan det vara slut på det.

En utredning som gjorts på uppdrag av regeringen föreslår att den inlästa taltidningen ska slopas inom fem år. I stället ska ett system med datorgenererade röster införas.

Tidigare bedömdes tekniken som för dyr

Det är Taltidningsnämnden som kommit med förslaget att avskaffa den personliga inläsningen av taltidningen, och övergå helt till så kallad talsyntes. Anledningen är pengar. När man började med inlästa taltidningar så var tekniken för datorgenererade röster, så kallad talsyntes, dyr. Det bedömdes som ohållbart att förse varje prenumerant med den tekniken. Men i dag är situationen den omvända. Med en dator och rätt mjukvara kan i princip allt omvandlas till taltidning.

Synskadades riksförbund tveksamma till förslaget

Från Synskadades riksförbund är man tveksam till det nya förslaget, 70 procent av medlemmarna är över 70 år och oroliga för den nya tekniken som förslaget för med sig.

En av dem som har tidningen är Elsa Öhman på Synskadades riksförbund. Hon tycker det är både bra och dåligt med talsyntes. Bra, därför att synskadade då får tillgång till hela tidningen, och inte vara utvalda delar.

-Men talsyntes i all ära, det är ju mycket behagligare att lyssna till en mänsklig röst, säger Elsa Öhman på Synskadades Riksförbund.


Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".