Kronoberg

Kronofogden får allt mer att göra

Över en miljon betalningsförelägganden väntar på åtgärd hos Kronofogden. Det senaste året har antalet ärenden ökat med 100 000 i landet.

Även i Kronoberg blir betalningsföreläggandena fler. Till exempel blir tandläkarräkningar ibland obetalda.

- Det är främst unga och ensamstående kvinnor som står för ökningen, säger Irene Erlandsson på Kronofogden i Växjö. De flesta är födda på 70- och 80-talen och skuldsätter sig med små summor.

Irene Erlandsson tror att 2008 års ökning beror på nya låneformer och ändrade köpvanor. Det har blivit vanligare med SMS-lån, Internethandel och köp via annonser där kunden inte är medveten om kostnader som tillkommer.

Kronofogdens statistik över betalningsförelägganden gäller perioden januari-november 2008. Jämfört med samma period 2007 har betalningsföreläggandena i hela landet ökat från 851 778 till 947 642. Siffrorna för hela 2008 kommer för första gången enligt jurister på Kronofogden att överstiga 1 miljon.

- Det oroväckande är att ökningen sannolikt inte beror på den ekonomiska nedgången och lågkonjunkturen som vi står inför, säger Irene Erlandsson på Kronofogden i Växjö. I lågkonjunkturen kan det bli problem för många med varsel, större skulder och lån, det ser vi inte resultatet av än.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".