Allt fler lokala cannabisodlingar

Allt mer cannabis produceras i Sverige. Det konstaterar polisen, som det senaste året har avslöjat flera storskaliga odlingar, bland annat en i Agunnaryd i Ljungby kommun.

En rapport från EU:s narkotikaorgan ENCC bekräftar också att smugglingen håller på att ersättas av inhemsk produktion.

- Det handlar om profiten som blir större när dom slipper ett led i försäljningen. Dessutom undviker dom risken för upptäkt vid dom olika gränspassagerna, säger Johnny Gyllensjö som är ansvarig för den svenska polisens särskilda satsning mot cannabis.

Agunnaryd - ingen tillfällighet
Den rekordstora cannabis-odlingen i Agunnaryd i Ljungby kommun, var ingen tillfällighet. På flera ställen runt om i Sverige har polisen avslöjat industriell framställning av cannabis.

Bara i Agunnaryd hittades 47 kilo cannabis. Två män dömdes före jul, till sex respektive sju års fängelse för inblandning i verksamheten.

Problem i hela EU
Men trenden med lokala odlingar är inte unik för Sverige. EU:s narkotikaorgan ECNN skriver i en rapport att smugglingen till och inom Europa i stor utsträckning nu ersätts av inhemsk produktion. Genom att ta bort smugglingsledet blir cannabisen billigare och vinstmarginalen större, skriver ECNN.

Enligt Johnny Gyllensjö är de stabila priserna på cannabis i Sverige något som tyder på att tillgången på marijuana och hasch är stor. Det i sin tur, är också ett tecken på att den inhemska produktionen ökat.

Och treden med lokala odlingar som den i Agunnaryd, kommer hålla i sig, enligt Gyllensjö.

- Det är inte slut med det här. Förtjänsten är för stor för att dom ska lägga av, avslutar Gyllensjö.

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".