Kronoberg

Gudrun gav lokal beredskapsgrupp

Stormen Gudrun för fyra år sen fungerade som en väckarklocka för många människor. Särskilda lokala beredskapsgrupper har bildats här och var i länet, bland annat av Gemla-Öja sockenråd.

När vägar blockerades av träd och elen försvann, insåg många hur viktigt det är med en lokal beredskap. Utan stormen Gudrun hade arbetet med den lokala beredskapen inte blivit av, säger Ola Aronsson, ordförande för Gemla-Öja sockenråd. 

-Det var just erfarenheterna av den allra första tiden efter stormen Gudrun som visade på hur viktigt det är med tidiga lokala åtgärder för att lindra följderna av en sån kris, säger Ola Aronsson.

Bättre beredskap med reservelverk

Tiden närmast efter Gudrun handlade det ju om att snabbt göra många vägar fria från nedblåsta träd, att ordna reservelverk, att ta sig fram till äldre människor som bodde isolerat i kalla hus, och när el och telefoner var utslagna, handlade det bland annat om att ordna värmestugor. Och arbetet med en förbättrad lokal beredskap har haft effekt, enligt Ola Aronsson.

-Vi har en bättre beredskap i dag, bland annat genom att vi har flera reservelverk att sätta in där de behövs, och dem provkör vi dessutom regelbundet, säger han.

Lokal beredskap var Gudruns förtjänst

Skapandet av en lokal beredskap på flera håll är en stor förtjänst som stormen Gudrun fört med sig, enligt Gunnar Karlsson, som arbetar med skydd och beredskap på länsstyrelsen.

-Det är positivt att människor insett att det finns mycket de själva kan göra för en bättre beredskap, och med lokala förberedelser så kommer samhället att stå sig starkare i en krissituation, säger Gunnar Karlsson på länsstyrelsen.


Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".